Link

Dupa cum aminteam in articolul precedent, criteriul prioritar in alegerea corpului de iluminat este acela exclusiv estetic (asta nu inseamna ca nu este important si designul acestuia). Am explicat astfel consecintele privitoare la rezultatul unei lumini insuficiente. De aceea as dori ca in acest articol sa analizam alte elemente la fel de importante – care impreuna asigura necesarul de lumina, de care trebuie sa tinem seama:

  • amplasarea corpului de iluminat
  • tipul corpului de iluminat, respectiv sursa acestuia

Amplasarea corpului de iluminat

Este un aspect foarte important de care nu se prea tine cont, insa acesta deosebeste de fapt tipul iluminatului, general de cel local. Deasemenea, pe langa alti factori si amplasarea corpurilor de iluminat influenteaza necesarul de lumina.

Evident ca sunt situatii diferite pentru care se calculeaza necesarul de lumina, in functie de amplasarea corpului de iluminat. Amintesc doar cateva exemple de amplasare a acestora in moduri si la inaltimi diferite:

situatii ce determina iluminatul general al incaperii respective, sau

aplice montate pe perete de regula la inaltimi de aprox. 2,0 metri pentru iluminarea unor obiecte decorative sau oglinzilor din baie,etc

  • diverse sisteme de iluminat de tip banda cu LED, baghete, spoturi aplicate/incastrate in mobila,etc pentru iluminatul blatului de lucru din bucatarie, unde ‘’inaltimile’’ sunt aprox. de 70 cm        
  • spoturile/benzile cu LED destinate luminarii treptelor

 

situatii ce definesc iluminatul local sau chiar ambiental al proximitatii.

Necesarul de lumina

Pentru a intelege necesarul de lumina voi incerca sa folosesc termeni cat mai simpli evitand pe cat posibil date tehnice. Mai simplu spus, necesarul de lumina sau fluxul luminos este dat de cantitatea de lumina ‘’proiectata’’ pentru un metru patrat (mp), exprimata in lumeni. Folosesc acest termen si nu lucsi deoarece doar lumen se regaseste inscris pe 90% dintre ambalajele – sau inscriptionat chiar pe produs – atat a corpurilor de iluminat cat si a surselor de iluminat.

Asadar necesarul de lumina exprimat in lumeni depinde de:

  • tipul activitatii
  • tipul iluminarii: general sau local
  • dimensiunea incaperii
  • proximitatea amplasarii corpului de iluminat – prezenta sau nu a unor coloane, grinzi, etc  

Pentru a nu tot repeta lumeni / metru patrat de fiecare data, vom conveni suficienta utilizarea doar a termenului lumeni, fiind evidenta referirea ‘’pe metru patrat’’.

Astfel necesarul de lumina este cuprins intre 30 – 50 lumeni si poate ajunge pana la 400 – 600 lumeni. In consecinta trebuie sa calculam de cati lumeni avem nevoie pentru iluminarea unei încăperi, în funcție de conditiile mentionate anterior.

Cantitatea de lumeni necesara creste direct proportional cu intensitatea activitatii. Altfel spus acolo unde activitatea solicita o mai buna ‘’vizibilitate’’ necesarul de lumina creste si implicit si numarul de lumeni. Poate cateva exemplificari sunt utile in acest sens:

  • scris, citit, intretinere corporala (machiaj, barbierit, etc) dar si altele asemanatoare, solicita pana la 600 lumeni
  • pentru activitati cu o intensitate medie – servit masa, menaj, administrativ, etc sunt suficienti pana la 400 lumeni
  • in cazul activitatilor de relaxare sau de socializare necesarul de lumina poate fi chiar pana la 250 lumeni

Asadar iluminarea incaperilor cu destinatii diferite necesita intensitati diferite ale luminii. De regula in exemplele date se tine seama de o inaltime medie a incaperilor de 2,5 m. In aceste situatii ne referim exclusiv la iluminatul general

  • pentru o camera de aprox. 16 mp unde activitatea este de intensitate medie calculam foarte simplu:

16mp X 400lm = 6.400 lm    –   necesar de lumina

Pentru a afla tipul becurilor necesare pentru iluminarea acestei camere procedam in felul urmator, in cazul unei lustre cu 5 brate (implicit 5 becuri) 

6.400 lm : 5 = 1280 lm corespunzator fiecarui bec  

asadar sunt necesare 5 becuri LED de 15W sau 12W

 In cheia aceluiasi rationament, in cazul in care optam pentru un corp de iluminat cu LED integrat vom alege pe acela care dezvolta cei 6.400 lm necesari.       

20_3_06_072_40_381_kelektron1_1280x720

In exemplele mentionate anterior la iluminatul local in care distanta de la sursa de iluminat la suprafata activa este mica putem vorbi despre un necesar de lumina cu valori cuprinse intre 350-450 lumeni. Formula de calcul este aceeasi ca si inainte:

  • Pentru un corp de iluminat amplasat deasupra oglinzii din baie unde activitatile specifice (barbierit, cosmetizare faciala, etc) necesita iluminare corespunzatoare unei vizibilitati optime a epidermei, sprancenelor,etc (‘’inaltimea’’ este de max.2,0 metri respectiv suprafata de lucru este de max 1,0 mp)  

             1,0mp X 450lm X 2,0m = 900lm                          

Aceasta cantitate de lumina evident ca este dezvoltata ori de becurile cu care este echipat corpul de iluminat, sau chiar de acesta  in cazul in care sursa, este integrata direct in corp (in -cazul corpurilor cu LED integrat).

De asemenea nu este suficient sa discutam doar despre cantitatea de lumina necesara pentru un iluminat corespunzator activitatii ci sunt foarte importante si urmatoarele elemente, de care trebuie sa tinem cont inainte de achizitionare corpului de iluminat:

  • sursa de lumina – bec sau LED-ul integrat
  • tipul luminii – alb rece, intermediara, alb cald

Acestea insa vor face subiectul urmatorului articol.

Concluzii

Corpurile de iluminat joaca un rol important in gradul de confort. Clasice sau moderne, lustre sau plafoniere, candelabre sau aplice, bine alese fiecare dintre ele, pot să iți asigure armonie, confort vizual sporit și randament ridicat, accentuând în același timp o atmosfera de cămin primitor.

Ne reintalnim saptamana viitoare cu un nou articol: Corpurile de iluminat. Sursa si tipul de lumina

Si nu uitati. Iluminatul este un factor foarte important în orice încăpere. Folositi cele mai practice corpuri de iluminat care se potrivesc stilului și casei dumneavoastra.