Rabalux 5766

In acest articol vom discuta despre alegerea corpului de iluminat tinand cont de tipul sursei de lumina:

  • Bec cu LED
  • LED integrat

Inainte, as dori sa precizez ca subiectul bec cu incandescenta nu este luat in discutie, cunoscindu-se dezavantajele acestuia, dealtfel, prezentate si explicate in multe alte articole postate in mediul online.

Au trecut deja peste 3 ani de cand corpurile de iluminat cu LED integrat joaca un rol important in optiunile clientilor. Insa, parerile sunt inca impartite intre alegerea unui corp prevazut cu dulie si cea cu LED. Asadar vom analiza pe rand cele doua variante, cu avantajele respectiv dezavantajele fiecaruia in parte.

Corpurile de iluminat

Exista inca o anumita rezerva in alegerea corpului de iluminat, dintre cel cu dulie sau cu LED integrat. O intalnim la unii clienti din showroom-ul nostru, acestia inca exprimandu-si temerile de a achizitiona – de exemplu -o plafoniera in cea de-a doua varianta. Probabil acestea provin si din necunoasterea tuturor aspectelor ce tin de avantajele unui corp de iluminat cu LED.

Motivul principal fiind acela ca ‘’arderea’’ LED-ului implica desigur schimbarea corpului de iluminat; bineinteles de catre magazin (in cazul in care se mai afla in garantie), sau achizitionarea altuia.

In cazul lustrelor sau pendulelor, sunt chiar mai putine variante in care acestea ar putea fi cu LED integrat. Poate si pentru a se pastra frumusetea multora dintre ele, producatorul mentine inca varianta acestora prevazute cu dulie. Astfel exista multe posibilitati pentru alegerea modelului de bec, acesta din urma punand in valoare latura artistica a corpului de iluminat respectiv.

Bec versus LED integrat

Revenind, in cazul plafonierelor sau aplicelor, avantajele sunt de 90% in favoarea celor cu LED integrat. Acest lucru datorita unei lumini periferice perfect uniforme pe toata geometria plafonierei, fata de o lumina inestetica atunci cand aceasta este echipata doar cu becuri (in cazul celor prevazute cu abajururi). Oricat ar fi de bine dispuse becurile intr-o plafoniera, tot nu ar putea dispersa lumina atat de uniform precum cea generata de dispunerea LED-urilor pe suprafata.

Vom analiza cele doua variante cu avantajele versus dezavantajele fiecaruia prin prisma plafonierei. Alaturi de aplice si pendule aceasta numarandu-se printre corpurile de iluminat, ce pot fi prevazute cu dulie sau cu LED integrat.

Varianta cu dulie-bec LED 

1982_rabalux1_1280x720

Rabalux 1982

Avantaje

  • schimbarea doar a becului in cazul arderii acestuia
  • pret mai mic
  • multitudinea de variante de culori si modele ale abajururilor
  • posibilitatea decorarii prin pictura manuala a abajurului

Dezavantaje

  • lipsa unei lumini periferice perfect simetrice
  • uneori grad scazut al intensitatii luminoase datorita unor abajururi nepotrivite
  • flux luminos mediu datorita becurilor limitate pana la 12W max 15W
  • vulnerabilitatea abajurului, acesta fiind de regula din sticla
  • limitarea variantelor si tipurilor de lumina – de ex. RGB, etc
  • garantie redusa pana la 30 de zile

Varianta cu LED integrat

2637_rabalux1_1280x720

Rabalux 2637

Avantaje

  • posibilitatea controlului prin telecomanda
  • dimarea prin crestera si scaderea intensitatii luminii
  • alegerea tipului de lumina (rece, intermediara,calda, RGB)
  • programarea tipurilor de lumina corespunzatoare intervalelor orare, etc
  • lumina periferica simetrica pe toata suprafata
  • asigurarea unei puteri de pana la 160W si implicit a unui flux luminos foarte mare chiar si de 17600 lumeni
  • diversitatea formelor si geometriilor
  • garantie extinsa de la 2 pana la 5 ani
  • multitudinea aplicatiilor prin smatphone

Dezavantaje

  • schimbarea corpului de iluminat in cazul arderii LED-urilor integrate

De asemenea, dupa cum aminteam intr-unul dintre articolele precedente, clientul alege un corp de iluminat fara sa tina cont de tipul duliei. Ulterior insa, apar surprizele neplacute deoarece tipul acesteia poate influenta ulterior necesarul de lumina,  deci fluxul luminos, subiect analizat in articolul precedent.

Asta deoarece o dulie E14 de exemplu, limiteaza puterea becului la maxim 9 wati (aici vorbim de LED) respectiv 850 lm. Astfel este recomandat ca inca de la inceput sa ne interesam ce fel de dulie are corpul de iluminat dorit, pentru a evita situatiile de lumina insuficienta. Aceleasi neajunsuri vor fi si in cazul duliilor G9 respectiv GU10. Evident toate aceste observatii sunt valabile doar in cazul in care se doreste ‘’multa lumina’’.

O alta situatie de luat in vedere este aceea a abajurului, in cazul in care acesta este din sticla: clara sau sablata. In cel de-al doilea caz, diminuarea intensitatii luminii se va compensa prin echiparea cu un bec mai puternic de pana la 12 sau chiar 15 wati (in cazul in care si geometria abajurului permite un bec cu balonul corespunzator celui de 15 wati), care ne poate asigura pana la 1550 lm.

Nu difera foarte mult analiza in cazul abajururilor din panza; in functie de textura respectiv culoarea acestora. Aceeasi abordare este valabila pentru textura densa respectiv culori inchise ale materialului abajururilor.

In cazul corpului de iluminat echipat cu dulie si abajur va trebui sa tinem cont si de tipul de lumina al becului corespunzator: rece, intermediara sau calda. Insa aceasta chestiune face obiectul urmatorului articol.

Concluzii

In consecinta la achizitionarea corpului de iluminat echipat cu dulie si abajururi trebuie sa tinem cont de urmatoarele chestiuni in functie de intensitatea luminii dorite:

  • tipul duliei ce influenteaza ulterior varianta becului, respectiv necesarul de lumina – fluxul luminos
  • modelul abajurului respectiv a sticlei, clare sau sablate in cazul existentei acesteia.
  • textura si culoarea materialului din care este confectionat abajurul

Lipsa abajururilor, permite o serie intreaga de optiuni ale becurilor ce odata aprinse cresc gradul de spectaculozitate a corpului de iluminat, in special in cazul celor vintage, dar nu numai.

In concluzie avantajele corpurilor de iluminat cu LED integrat probabil vor face ca aceasta varianta sa se afle printrele primele optiuni in iluminarea optima a incaperii dumneavoastra, pe de o parte. Pe de alta parte avand ca obiectiv exclusiv latura artistica, desigur vom opta pentru corpurile de iluminat cu ”becurile la vedere”, mai ales cand acestea sunt de tip LED vintage.

indiferent de varianta aleasa este bine ca scopul final sa fie in armonie cu contextul incaperii corespunzatoare.

Ne reintalnim saptamana viitoare cu un nou articol: Tipul de lumina. Lumina alba versus lumina calda.

Si nu uitati. Iluminatul este un factor foarte important în orice încăpere. Folositi cele mai practice corpuri de iluminat care se potrivesc stilului și casei dumneavoastra.