Rabalux 5210

Baia este un spatiu functional al locuintei noastre, prin urmare trebuie acordata o atentie deosebita unei iluminari optime. Este incaperea care presupune o atentie deosebita in alegerea si utilizarea luminii datorita complexitatati si dinamicii acesteia. Acest lucru este important pentru a ne asigura o lumina corespunzatoare activitatilor specifice fiecarei zone in parte:

  • zona de imbaiere (dus, cada, etc)
  • zona de intretinere faciala (spalat, barbierit, machiaj, etc)
  • zona destinata vasului de toaleta
  • zona de intretinere corporala (manichiura, pedichiura, etc) – in functie de dimensiunea baii

Baile se caracterizeaza, in general, prin suprafete mai restranse (in special cele din apartamente) si, de cele mai multe ori, in lipsa ferestrei, nu dispun de lumina naturala, astfel iluminatul implica o atentie suplimentara.

Se tot vorbeste despre alegerea corpurilor de iluminat tinand cont si de aceasta stare (lipsa ferestrei) – pentru compensarea luminii naturale cu cea artificiala. Personal nu vad o legatura conditionala intre prezenta, sau nu, a ferestrei si utilizarea luminii artificiale. Atunci cand utilizam baia oricum aprindem lumina instinctiv, indiferent de momentul zilei ori de intensitatea luminii naturale. Din acest punct de vedere, prezenta geamului joaca un rol minor.

Prezenta ferestrei, reprezinta in principal un suport major in ceea ce inseamna eliminarea aburilor, prin urmare asigura o stare buna de functionare a surselor de iluminat fie ele si doar becuri.

Rabalux 5210

Rabalux 5210

Este promovat un mit in ceea ce inseamna vulnerabilitatea surselor in contact cu aburii (‘’corpurile de iluminat trebuie sa fie protejate impotriva picaturilor de apa – IP44 sau a jeturilor de apa – IP45’’), ceea ce nu este intocmai corect d.p.d.v. tehnic, atunci cand, atat corpurile de iluminat cat si sursele (becurile), sunt cu LED integrat si exista o distanta minima de 60 de cm intre punctul de evacuare a apei calde (peste 50 de grade) si acestea.

Amplasarea corpurilor de iluminat

In cele mai multe bai sunt prezente cel putin doua corpuri de iluminat, cel de pe tavan, respectiv cel de deasupra chiuvetei. Se tot recomanda in diferite articole montarea in lateralul chiuvetei a doua corpuri de iluminat pozitionate vertical, de o parte si de alta a oglinzii pentru evitarea umbrelor.

Eglo 40978

Eglo 40978

Nu sustin intotdeauna aceasta solutie, dealtfel consultati o serie de cataloage si veti observa cu usurinta ponderea acestei idei comparativ cu varianta montarii unui singur corp de iluminat liniar paralel cu chiuveta. Sunt peste 85% de situatii cu imaginile bailor in varianta pozitionarii unui singur corp de iluminat deasupra oglinzii.

Rabalux 5787

Rabalux 5787

In cazul spoturilor, in functie de tipul tavanului rigips sau tencuiala, sunt disponibile diferite variante de spoturi cu LED integrat, absolut ‘’imune’’ la aburii prezenti la un moment dat in baie. Aceeasi situatie si in cazul becurilor cu LED ce echipeaza oricare dintre corpurile alese pentru baie, fie aplica, plafoniera, etc.

Rabalux 5589

Rabalux 5589

Nu recomand achizitionarea mobilierului cu spoturi incastrate. S-au dovedit intotdeauna ineficiente, chiar daca prioritar in decizia clientului a fost functionalitatea acelui mobilier prevazut cu oglinda pe usa. Foarte multi clienti vin in showroom cu surse de iluminat de unica folosinta (arse) de la astfel de mobiliere si din pacate nu avem solutii sa le oferim. Mai degraba aceea piesa de mobilier, daca este absolut necesara, insa neechipata cu spoturi si ulterior montarea unui corp de iluminat liniar pe partea inferioara a acestuia. Astfel vom beneficia de o iluminare uniforma pe lungimea mobilierului cu proiectie pe toata suprafata chiuvetei, cum se intampla dealtfel la iluminatul blatului de bucatarie.

Personal, vad ca o mult mai buna iluminare in varianta montarii corpului de iluminat deasupra oglinzii, aceasta indeplinind perfect rolul luminii functionale.

Rabalux 5737

Rabalux 5737

Tipul si natura luminii

Evident ca cele doua corpuri de iluminat amintite la inceputul capitolului anterior determina tipurile de lumina prezente in orice baie generala si functionala.

In functie si de configuratia instalatiei electrice realizata inca de la inceput, putem discuta de cele 2 tipuri de lumina. Daca lumina in baie este actionata de un intrerupator simplu atunci nu poate fi vorba decat de lumina generala. In cazul prezentei unui intrerupator dublu, pot functiona cele doua tipuri de lumina, cu o clapeta a intrerupatorului actionam unul dintre corpurile de iluminat din baie fie acesta lumina generala, iar cu celalalt se va activa celalat corp de iluminat, desigur lumina functionala.

De regula, lumina generala este cea asigurata de catre corpul de iluminat montat pe tavan, fie el plafoniera sub diferite forme, fie spoturi cu LED,

iar lumina functionala de catre cel montat pe perete – de cele mai multe ori deasupra oglinzii

Eglo 96543

Eglo 96543

Lumina generala acopera zona de imbaiere (dus, cada, etc) respectiv cea destinata vasului de toaleta. In functie de dimensiunea baii lumina generala poate acoperi si zona de intretinere corporala (manichiura, pedichiura, etc), atunci cand nu este prevazuta in mod special o lumina functionala pentru aceasta.

Rabalux 5924

Rabalux 5924

Lumina functionala este cea generata de catre corpul de iluminat montat deasupra oglinzii si coincide cu zona corespunzatoare activitatilor de intretinere faciala – spalat, barbierit, machiaj, etc.

Cu privire la natura luminii recomand temperatura alb neutru 4000K foarte potrivita in special pentru activitatile de intretinere faciala – spalat, barbierit, machiaj cat si pentru cele de intretinere corporala – manichiura, pedichiura.

Eglo 97083

Eglo 97083

Incepand cu acest articol, respectiv cu baia vom aduce in discutie si un alt tip de lumina – mai putin amintita, insa foarte utila – si anume lumina de veghe.

Aceasta este folosita si in multe alte incaperi precum holuri, dormitoare, etc. Chiar daca este de cele mai multe ori difuza,  pana la max 3W generand un flux luminos modest de 240lm, asigura pe timpul noptii o lumina de proximitate foarte utila pentru toti membrii familiei indiferent de varsta.

Concluzii

In consecinta sa retinem principalele idei:

  • Prezenta sau lipsa ferestrei implicit a aburiilor generati de catre apa calda (peste 50 de grade) nu afecteaza deloc buna functionare a corpului respectiv sursei de iluminat atata timp cat acestea sunt cu LED integrat. Prezenta geamului ajuta in special la evacuarea acestor aburi si nu numai
  • Montarea, deasupra oglinzii, a unui singur corp de iluminat – de regula liniar- este suficienta pentru a asigura o lumina functionala in proximitatea chiuvetei optima activitatilor amintite
  • Utilizarea luminii cu temperatura alb neutru 4000K este foarte potrivita in special pentru barbierit, machiaj, etc

Si nu uitati, Iluminatul este un factor foarte important în orice încăpere. Folositi cele mai practice corpuri de iluminat care se potrivesc stilului și casei dvs.